Koszyk jest pusty.
63 280 33 33 lub 665 065 664

Dezynfekcja i higiena

sortuj wg:     nazwy       ceny   
Lista produktów

Gaziki nasączone alkoholem 70% (100szt.)
     następny  

Dodaj do koszyka:
1.mini - 3x3 - za op.: 6.48   zł
2.midi - 10x6 - za op.: 12.96   zł
3.Alkohol Pads BBraun - za op.: 14.28   zł
4.XL -13x13 - za op.: 16.20   zł
opis:

Gaziki nasączone alkoholem 70% w nazewnictwie potocznym znane jako : LEKO, GAZE, Alkoclin



Informacje działu medycznego: Dezynfekcja i higiena

Prawidłowa dezynfekcja rąk i ciała jest niezbędna dla zachowania pełnego bezpieczeństwa podczas przeprowadzania zabiegów oraz pracy w ośrodkach ochrony zdrowia. Oferujemy nowoczesne środki higieniczne do codziennego zastosowania w gabinetach zabiegowych i lekarskich oraz szpitalach. Szybko działające środki do dezynfekcji skóry oparte na alkoholu przynoszą doskonały rezultat odkażający. Specjalna formuła zapobiega podrażnieniom skóry. Produkty dostępne w naszej ofercie wykazują szerokie spektrum działania. Zwalczają wszelkie bakterie, które mogą być przenoszone na skórze człowieka, w tym groźne prątki gruźlicy i MRSA. Skutecznie działają też przeciwko grzybom i wirusom, w tym HIV, Hepatitits B czy Rota. W ofercie również preparaty o łagodnym działaniu, przeznaczone do mycia dzieci i dorosłych pacjentów przed operacjami.

Na czym polega dezynfekcja?

Pod pojęciem dezynfekcji rozumiemy wszelkie działania zmierzające do niszczenia drobnoustrojów i ich przetrwalników. Odkażanie niszczy formy wegetatywne, lecz nie zawsze przetrwalnikowe. Dlatego w przeciwieństwie do działań antyseptycznych nie nadaje przedmiotom cech sterylności (jałowości). Skuteczność odkażania zależy od następujących czynników:

  • typu drobnoustroju,
  • środka dezynfekującego,
  • warunków środowiskowych.

W skrócie stwierdzić można, że im dłuższy czas działania i im wyższe stężenie środka odkażającego, tym wyższa skuteczność całego procesu. W odkażaniu stosuje się metody fizyczne, chemiczne i termiczno-chemiczne.

Jakie typy dezynfekcji wyróżniamy?

1. Typ zapobiegawczy
Stosowany jest w miejscach szczególnie narażonych na zakażenia w wyniku działania drobnoustrojów. Przy sprzyjających warunkach pozwala całkowicie wyeliminować ryzyko zakażenia. Stosowany m.in. w kuchniach domowych i gastronomicznych, łazienkach, stołówkach itp. Obejmuje naczynia oraz powierzchnie użytkowe.

2. Typ ogniskowy
Inaczej odkażanie bieżące i końcowe. Podejmuje się je bezpośrednio w ognisku zakażenia. Metodę tę stosuje się np. do odkażania otoczenia osoby chorej w momencie jej przebywania w pomieszczeniu (bieżąca) i po opuszczeniu pomieszczenia (końcowa).

Czynniki fizyczne stosowane w dezynfekowaniu to para wodna i promieniowanie UV. Natomiast do czynników chemicznych zaliczamy m.in.: czwartorzędowe sole amoniowe, alkohole, aldehydy, związki fenolowe, związki metali ciężkich, związki halogenowe, biguanidy, utleniacze, kwasy, zasady.




   
Projekt i realizacja online24.pl
zamknij X
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie.